Her evin bir dolabında mutlaka kavanozda veya kutuda ev yapımı salça görürsünüz. Yaşadıkları ülkelere dönen gurbetçilerin de araçlarının bagajlarında salça kutularını görürsünüz.
Kışa girmeden önce marketlerin raflarını hazır salça tenekeleri doldursa da, evde doğal yollarla yapılanlar kadar rağbet görmezler.
Kış aylarında bulamayacağınız taze domates ve biber lezzetini de kışın tüketme imkanı sunar ev yapımı salçalar. Talep çok olunca, çalışmayan kadınlar için bir gelir kaynağı haline dönüşmüştür. Siparişler aylar öncesinden alınır.
En çok satan Ev Yapımı Salça Hangileri?
Mutfağımızın vazgeçilmezi olan salçalar, domates ve biber salçası olarak ikiye ayrılır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanı acıya daha düşkün olduğu için, acı biber salçaları tercih edilir.
Diğer bölgelerde ise domates salçaları daha fazla rağbet görür. Bazen de biberi acı, domatesi de tatlı bulanlar karışık salça kullanırlar.
Ev Yapımı Salça Bozulur mu?
Ev yapımı salçayı serin bir yerde muhafaza etmeliyiz. Hazır salçaların üzerinde son kullanma tarihi yazılıdır. Daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için içerisine katkı maddeleri eklenir.
Ev yapımı olanlar ise tamamen doğal olduğu için bozulmaya daha meyillidir. Cam kavanozlar içerisinde serin bir yerde saklamak en mantıklısıdır.
Tüketmeye başladıktan sonra buzdolabında saklamalısınız. Aksi halde bozulma riski vardır. Üzerinde küflenmeleri görürseniz ya da tadında ekşime varsa, salçanız bozulmuş demektir.
Ev Yapımı Salça Kaç Yıl Dayanır?
Salçanın bozulmadan daha uzun süre muhafaza edilmesi biraz da tüketicinin elindedir. Mümkün olduğu kadar küçük kavanozlarda muhafaza edip kısa sürede tüketmek gerekir.
Salçanın hava almasını önlemek bozulmasına da engel olmak demektir. Kullandıktan sonra kalan salçanızın üzerine zeytinyağı ilave edip kapağını kapatmak bozulmayı da önler.
Salçaları kullanırken de kavanozlardan temiz kaşıklarla almak gerekir. Hava almasını da önlemek için kapağını kapalı tutmak gerek.
Ev Yapımı Salça Nasıl Anlaşılır?
Salça alırken nasıl organik ve ev yapımı olduğunu anlamak da çok kolaydır. Eğer salça parlak kırmızı renkte ise, ev yapımıdır.
Solgun renkte ise hazır salçadır. Soluk olan salçaları tercih etmemenizde fayda vardır. Tadına bakara da o salçanın ev yapımı olup olmadığını anlarsınız.
Doğal salçalarda biber ve domatesin tadını daha fazla hissedersiniz. Hazır salçalar daha suludur. Tadı da biraz daha ekşilik hissi verebilir. Ev yapımı salça ise daha katıdır ve kullanıldığı sebzenin lezzetini verir.
Ev Yapımı Salça Bozulursa Ne Yapılır?
Salça bozulmadan önlem almak gerekir. Bunun için de zeytinyağı bire birdir. Kavanozda veya tenekede kullandıktan sonra kalan zeytinyağını kaşıkla düzleştirip üzerine zeytinyağı ilave etmelisiniz.
Daha sonra buzdolabına koyarsanız donar ve küflenme sorunu da ortadan kalkar. Eğer salçanızda küflenme varsa, küflü kısmı kaşıkla alıp, kalanı da karıştırdıktan sonra yine zeytinyağı dökerek dolapta donmaya bırakabilirsiniz.
Ev Yapımı Salça Fiyatları
Salça fiyat araştırması yapmadan ev yapımı salça almak mantıklı değildir. Fabrika ürünü olmadığı için biraz da yapan kişiye bağlıdır.
Ancak fiyatı uygun olsun diye de kalitesi düşük salçaları almamak gerekir. Öncelik kalite ve lezzeti olmalıdır. Sadece fiyat odaklı alışveriş yaparsanız, aldığınız üründen memnun kalmayabilirsiniz.
Fiyatlarda biraz da satın aldığınız biber ve domatesin fiyatı da etkilidir. Biber salçasının fiyatı domatese göre daha yüksektir.
Nedeni ise biberin domatese göre daha pahalı bir sebze olmasıdır. Sonuç olarak salça fiyatları satın alırken kaliteyi ön planda tutmalısınız.