Ev sahiplerine kötü kiracılara iyi haber! 4 yıl sonra bir ilk yaşandı

Ev sahiplerine kötü kiracılara iyi haber! 4 yıl sonra bir ilk yaşandı
Konut piyasasında son dönemde yaşanan gelişmeler, ev sahibi ve kiracılar tarafından dikkatle takip edilirken 4 yıl sonra konut piyasasında bir ilk yaşandı.

Merkez Bankası, kira fiyatlarındaki yeni gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 'yüzde 25 zam sınırı' vurgulanarak, kira fiyatlarının seyri önemle ele alındı.

Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları, 4 yıl sonra ilk kez enflasyon karşısında bir düşüş yaşadı.

Merkez Bankası'nın PPK toplantı metninde yapılan değerlendirmeye göre, kira enflasyonu hala yüksek seviyelerde seyretmekle birlikte, öncü göstergeler kira artış hızındaki yavaşlamanın devam edeceğini işaret ediyor.

Yaşanan bu gelişmelerle birlikte, konut fiyatlarındaki artışın kira enflasyonunu sınırlayıcı bir faktör olabileceği belirtilirken, bununla beraber kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte kaldırılacak olmasının da kira fiyatları üzerinde etkisi titizlikle takip edilecek.

kira-fiyatl.jpgKonut piyasasındaki daralmaya ilişkin olarak ise Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'nın yapmış olduğu değerlendirmelerine göre, yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle konut talebinin kiralığa doğru kaydığı görülüyor.

Ayrıca, mevduat faizlerinin de etkisiyle insanların kiralık daireleri tercih ettiğini belirten Özelmacıklı, kira fiyatlarında artışın devam edeceğini söyledi.

konut-1.jpgKİRA FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Ancak, kiralık daire arzının sınırlı olması ve yeni konut üretiminin yetersiz kalması, kira fiyatlarının yüksek seyretmesine neden oluyor. Özellikle deprem sonrası yapılan kiralık dairelere olan talebin artması, sıfır dairelerdeki kira artışlarını daha da yükseltiyor.

Sonuç olarak, konut piyasasında satış fiyatlarında yaşanan düşüşlerin kira fiyatlarına etki etmediği, hatta kiralık dairelerde artışın devam edeceği öngörülüyor. Ancak, yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının piyasaya doğrudan etkisinin temmuz ayından itibaren daha belirgin hale geleceği düşünülüyor.

Özellikle eylül ve ekim aylarında üniversitelerin açılmasıyla birlikte kira fiyatları üzerindeki etkilerin daha da görünür hale gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.