Eskişehir'de, "Zamanın Mayası" adlı sergi, Müzeler Haftası kapsamında Eti Arkeoloji Müzesi’nde açıldı. Sergide, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Küllüoba Höyüğü’nde yapılan kazılarda bulunan 5 bin yıllık yanmış ekmek ilk kez sergilendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, laboratuvar çalışmalarıyla ekmeğin içeriğindeki gernik buğdayı, maya ve mercimek oranlarını belirlediklerini ve bu oranlara göre Halk Ekmek'te ekmeği yeniden ürettiklerini açıkladı. "Küllüoba" adıyla satışa sunulacak ekmeğin, Üretici Marketlerinde bulunabileceği belirtildi.
Serginin açılışına Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürü Emriye Yurt, Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, Yazılıkaya Midas Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Bolat ve çok sayıda ilgili katıldı. Vali Aksoy, Eskişehir'i kültür turizminden ekonomik kazanç sağlayacak bir noktaya taşımayı hedeflediklerini ve müzelerin bu konuda önemli olduğunu belirtti. Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Türkteki, 28 yıldır devam eden kazılarda bulunan her önemli parçayla Eskişehir’in mirasına sahip çıktıklarını ifade etti. Milattan önce 2600 ve 2700'lerde bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle Küllüoba'da ürün tercihlerinin değiştiğini, buğday yerine karaburçak, koyun yerine keçi yetiştirildiğini anlatan Türkteki, mayalanmış ve pişirilmiş ilk ekmek örneğinin Küllüoba’da bulunduğunu vurguladı. Başkan Ünlüce ise 2024 yılında Küllüoba'da bulunan ekmek örneğinin Eskişehir için büyük bir değer taşıdığını ve kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Ekmeğin kadim tarihlerinden beri önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ünlüce, 5 bin yıllık ekmeğin geçen sene Küllüoba'da bulunmasının Eskişehir’e bir hediye olduğunu ifade etti. Ünlüce ayrıca, 5 bin yıllık ekmeğin Halk Ekmek AŞ ile yeniden üretildiğini ve yarından itibaren 50 liradan satışa sunulacağını duyurdu. Konuşmaların ardından, protokol üyeleri Küllüoba kazılarında bulunan yanmış ekmek, çömlek, havan gibi tarihi eserleri inceledi.