Eskişehir Küllüoba'daki arkeolojik kazılarda bulunan 5 bin yıllık ekmek, "Zamanın Mayası" sergisinde ETİ Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açıldı. Erken Tunç Çağı'na (M.Ö. 3200-1950) ait olan ekmek, Gernik buğdayıyla üretilmiş ve pişirilmiş halde bulunmuş. Türkiye'deki müzelerde sergilenen ilk ekmek olma özelliğini taşıyan eser, Eskişehir'in tarihi mirası açısından büyük önem taşıyor. Sergi, 22 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek, aynı malzemelerle "Küllüoba Ekmeği"ni üretti. Ekmek, Üretici Marketlerde 50 TL'den satışa sunulacak. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir'de 5 arkeolojik alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, kültürel değerlerin toplumla paylaşılmasının ve kültür turizminden ekonomik kazanç sağlanmasının amaçlandığını söyledi. Aksoy, tematik müzelerin kültürel mirasın korunması açısından önemli olduğunu vurguladı ve Eskişehir'i kültür turizminde daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise 5 bin yıllık ekmeğin Eskişehir'in tarihi ve kültürel mirasının önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Ünlüce, Küllüoba kazısının 1996 yılında başladığını ve Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında devam ettiğini söyledi. Ünlüce ayrıca, bulunan ekmek örneğinin bildiği kadarıyla pişirilmiş ve işlenmiş şekilde bulunan, ilk formunu koruyan ilk ekmek örneği olduğunu sözlerine ekledi. 18 Mayıs Müzeler Haftası Günü kapsamında düzenlenen sergi açılışına; Vali Aksoy, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Başsavcı Üzeyir Karakülah, Milletvekili İbrahim Arslan, Başkan Ünlüce ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı. Etkinlik sonrası protokol üyeleri ve katılımcılar Küllüoba Ekmeği'nin tadına baktı.
