Eskişehir'de 5 bin yıllık ekmek bulundu

Eskişehir'de 5 bin yıllık ekmek bulundu

Eskişehir'deki Küllüoba Höyüğü kazılarında 5 bin yıllık mayalanmış ve pişirilmiş ekmek bulundu.

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğü'nde, yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir ekmek bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, bulunan ekmeğin 2,5 santimetre kalınlığında, 12 santimetre genişliğinde ve tüm halde olduğunu belirterek, "Formunu bildiğimiz mayalanmış, pişirilmiş ilk örnektir. Bunun başka bir örneği yok" dedi.

Küllüoba kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle 1996 yılında başladı. Kazı alanında ilk tunç çağının kültürel özelliklerini ortaya çıkaran objelerin yanı sıra hayvan kemikleri, milattan önce 3 bin yılına uzanan taş sanduka, çömlek mezar ve yaklaşık 5 bin yıl önce Anadolu'daki ilk şehirleşme yapılanması da ortaya çıkarıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığında devam eden kazılarda geçen yıl bulunan ekmeğin, radyokarbon analiz sonuçlarına göre Erken Tunç Çağı I döneminin erken evresine tarihlendiği kesinleşti.

Türkteki, ekmeğin kapı eşiği kısmına yakın bir yere konmuş olduğunu belirterek, Çatalhöyük'te bulunan milattan önce 6500 yılına tarihlenen pişirilmemiş ekmek örneğinden farklı olarak, Küllüoba'da bulunan ekmeğin pişirilmiş olduğunu vurguladı. Bulunan ekmek ve Yazılıkaya Midas kazı çalışmalarında bulunan ekmek temalı tarihi ürünler, Uluslararası Müzeler Haftası'nda sergilenmek üzere ETİ Arkeoloji Müzesi'ne getirildi. Serginin açılışına Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Prof. Dr. Murat Türkteki ve Yazılıkaya Midas Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Polat katıldı. Vali Aksoy, Eskişehir'de 5 farklı arkeolojik kazının devam ettiğini belirtti. Başkan Ünlüce ise, 5 bin yıllık ekmek mayasının incelenerek, kullanılan malzemelerin listelendiğini ve o dönemde yapılan ekmeğin aynısının Halk Ekmek büfelerinde satışa sunulacağını duyurdu.

509038-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.