Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba kazılarında bulunan 5 bin yıllık ekmek, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden üretilerek satışa sunuldu. Ekmek, orijinal tarifine sadık kalınarak, taş değirmende öğütülen kavılca, Horasan, gacer ve mercimek unundan, düşük glütenle üretildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi üretici marketlerinde 50 liradan satılan ekmeğin, tarihi ve kültürel bir mirası yaşattığı belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 1996 yılında başlayan Küllüoba kazılarında, İlk Tunç Çağı'na ait objeler, hayvan kemikleri, MÖ 3 bin yılına ait taş sanduka, çömlek mezar ve Anadolu'daki ilk şehirleşme yapılanması gibi önemli bulgulara rastlandı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki başkanlığındaki kazılarda, geçen yıl mayalanarak pişirilmiş bir ekmek bulundu. Bir evin arka odasında bulunan ekmeğin, radyokarbon analizleriyle 5 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edildi.
12 santim çapında, 2,5 santim kalınlığında ve 65 gram ağırlığındaki ekmeğin, günümüz ekmeklerinden farklı bir görünüme sahip olduğu belirlendi. İçeriğinde iri öğütülmüş gernik buğdayı (triticum dicoccum) ve mercimek olduğu tespit edilen ekmeğin yapımında kullanılan gernik buğdayının, günümüz ekmeklik buğdayının atası olduğu ve Şanlıurfa-Diyarbakır çevresinde yabani olarak bulunduğu ifade edildi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Küllüoba ekmeğinin sadece bir gıda ürünü olmadığını, geçmişten bugüne uzanan bir kültürel miras olduğunu belirterek, bu değerli bulguyu hem bilimsel hem de toplumsal hafızada yaşatmanın görevleri olduğunu söyledi.
