Erzincan'ın yüksek rakımlı yaylalarına ilkbahar aylarında çıkan göçerler, zorlu yaşam koşullarına rağmen tulum peyniri üretimine devam ediyor. Koyun sürülerine bakan göçerler, gece gündüz demeden koyunlarını otlatıyor ve sağım yapıyorlar. Sağdıkları sütlerden tulum peyniri üreten aileler, atalarından miras kalan bu geleneği sürdürmek için büyük çaba sarf ediyorlar.
Sosyal yardıma ihtiyaç duymamak için bu zorlu mesleği sürdüren göçerler, çocuk yaşlı demeden herkes iş birliği içinde çalışıyor. Hayvancılığın zorluklarına değinen göçerlerden Mesut Doğan, “Hayvancılık çok zor bir meslek. Bir evladımızı yetiştirdiğimiz gibi binlerce hayvanımızı yetiştiriyoruz. Sabah erken saatlerde kalkıp hayvanları otlatıyor, öğlene doğru sağım yapıyoruz. Bayanlarımız da peynir işlerini yürütüyor. Öğleden sonra tekrar otlatmaya götürüyoruz. Durmak için vakit yok, Şavak Aşireti olarak sürekli çalışıyoruz. Anlatılması zor, çok fazla iş var, yetişmek imkansız” şeklinde konuştu.
Göçerlerin yaşam mücadelesi ve geleneksel üretim yöntemlerini sürdürme çabaları, Erzincan'ın kültürel zenginliğinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor.
