Erzincan'da bal üretimi: 100 bin kovan, 1 milyon kg bal

Erzincan'da bal üretimi: 100 bin kovan, 1 milyon kg bal

Erzincan'da 100 binin üzerinde kolonide yıllık 1 milyon kilogramdan fazla bal üretiliyor.

Erzincan, zengin çiçek florası ve Munzur Dağları'nın sunduğu doğal avantajlar sayesinde arıcılar için önemli bir merkez konumunda. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, il genelinde 100 binin üzerinde kolonide yıllık 1 milyon kilogramdan fazla bal üretildiğini ve Erzincan balının tüm yurtta rağbet gördüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 20 Aralık 2017 tarihli kararıyla 20 Mayıs, Dünya Arı Günü olarak ilan edildi. Erzincan'da üretilen ballardan Refahiye Balı, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ne sahip. İlde 130 bin kovanda bal üretimi yapılıyor.

Arıcı Veysel Kalkan, ilkbaharda hava sıcaklıklarının artmasıyla arıların nektarlardan daha fazla faydalanacağını ve verimli bir yıl umduklarını ifade etti. Erzincan'ın zengin florasının balın kalitesine ve aromasına yansıdığını belirten Kalkan, Erzincan balının İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde normal bal fiyatının üzerinde satıldığını söyledi. Bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle arıların nektara ulaşmakta zorlandığını belirten Kalkan, havaların ısınmasıyla bal veren bitkilerin daha fazla çiçek açmasını umut ettiklerini ve yıllık yaklaşık bin ton bal üretim hedeflediklerini sözlerine ekledi.

505712-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.