Türkiye Gastronomi Liseleri, mutfağımızı dünyaya tanıtacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı Türkiye Gastronomi Liseleri Tanıtım Programı'na katıldı. 30 Mayıs 2025'te Etiler Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen programa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de eşlik etti.
Emine Erdoğan, Anadolu'nun tarih boyunca tarımın, ekmeğin ve zeytinin merkezi olduğunu vurgulayarak, binlerce yıllık kültürel zenginliğin mutfaklarda görülebileceğini belirtti. Erdoğan, "Topraktan tabağa uzanan süreçte tarih, kültür, bilim, estetik, sanat ve şifa yer alıyor. Bu mirasa sahip çıkmak ve dünyada hak ettiği yere taşımak hepimizin görevi" dedi. Gastronominin turizmde önemli bir rol oynadığını ve devletler için bir kamu diplomasisi aracı olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin gastronomi dünyasının yıldızı olması gerektiğine inandığını söyledi. Türkiye'nin her bölgesinin kendine özgü gastronomi zenginliklerine sahip olduğunu belirten Erdoğan, yavaş yemek gibi akımlara da cevap verebilecek bir çeşitliliğin bulunduğunu dile getirdi.
Türk mutfağının vejetaryen ve vegan seçenekler de dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye sahip olduğunu ve şifa merkezi niteliğinde olduğunu söyleyen Erdoğan, batı tipi beslenmeye bağlı kronik hastalıklara karşı Türk mutfağının önemini vurguladı. Erdoğan, "İç Anadolu'da buğdayın serüveni, Marmara'da imparatorluğun izleri, Güneydoğu'da doğa koşullarının ustalığı, Doğu Anadolu'da kış hikayeleri, Akdeniz'de biyo-kültürel miras, Karadeniz'de bahçe kültürü, Ege'de ise zeytinyağının sükuneti sofralarımızda yer alıyor" dedi. Türkiye'nin 7 bölgesinde kurulacak gastronomi liselerinde öğrencilerin 12 bin yıllık bir mutfak kültüründen eğitim alacaklarını belirten Erdoğan, bu öğrencilerin Türk mutfağını dünyaya tanıtacak temsilciler olacağını ifade etti. Erdoğan ayrıca, Türk mutfağının yaşamla iç içe olduğunu ve sosyal ilişkileri güçlendirdiğini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise, Türkiye Gastronomi Liselerinin üreticilerden yerel yönetimlere, işletmelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir katılımla hayata geçirileceğini açıkladı. Her lisede bölgenin özelliklerine uygun eğitimler verileceğini belirten Tekin, bu okulların İtalyan modelinin alternatifi olarak daha kapsayıcı bir yapı sunacağını söyledi. Bakan Tekin, Emine Erdoğan'a 1904 yılından kalma bir Osmanlı Mutfağı menüsü hediye etti. Program sonunda Erdoğan, öğrencilerle yakından ilgilendi ve proje hakkında bilgi aldı.
