Emine Erdoğan: Türk mutfağının şifa sunan yönlerini insanlığın hizmetine sunmalıyız

Emine Erdoğan: Türk mutfağının şifa sunan yönlerini insanlığın hizmetine sunmalıyız

Emine Erdoğan, Kapadokya'daki Türk Mutfağı Haftası etkinliğinde, Türk mutfağının sağlıklı yaşam vurgusuyla gastro-diplomasi alanındaki gücümüzü artırabileceğimizi ve şifa sunan yönlerini insanlığın hizmetine sunmamız gerektiğini söyledi.

Türk mutfağının şifa sunan yönlerini insanlığın hizmetine sunmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Kapadokya Üniversitesi'nde düzenlenen "Anadoludakiler Kapadokya Pazarı" programına katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Funda Aktan, yabancı misyon temsilcileri, büyükelçiler, mutfak şefleri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli etkinlikte hazır bulundu.

Emine Erdoğan konuşmasında, Türk mutfağının sağlıklı yaşam teklifiyle gastronomi diplomasisi alanındaki gücümüzü daha da artırabileceğimizi ve mutfağımızın şifa sunan yönlerini insanlığın hizmetine sunmamız gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gelenekselleşen Türk Mutfağı Haftası'nın bu yılki temasının "Klasik Türk Yemekleri" olduğunu belirterek, karnıyarıktan çılbıra, revaniden hoşafa kadar birçok klasik tarifin, mutfağımızın geleneksel, sağlıklı, atıksız ve sürdürülebilir özelliklerini temsil ettiğini ifade etti. Batı tipi beslenmenin yol açtığı obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına dikkat çeken Erdoğan, Türk mutfağının iyileştirici etkilerinin uluslararası platformlarda daha fazla vurgulanması gerektiğini söyledi.

Emine Erdoğan, Türk mutfağının sadece lezzetlerden oluşmadığını, aynı zamanda bir değerler manzumesi olduğunu belirterek, yavaş yemek hareketine en iyi örnek olduğunu ve sabrı, emeği ve maneviyatı yaşamın merkezine aldığını ifade etti. Sofra kültürünün önemine de değinen Erdoğan, özellikle "Aile Yılı" ilan edilen bu yılda, sofra etrafında şekillenen yaşam pratiklerine daha çok önem verilmesi gerektiğini vurguladı. "Anadoludakiler" projesiyle zanaat geleneklerini, yöresel ürünleri ve üretim tekniklerini koruma altına aldıklarını belirten Erdoğan, Kapadokya'nın köklü mutfağını, zengin ürün çeşitliliğini ve özgün üretimini "Anadoludakiler Kapadokya Pazarı"nda bir araya getirdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının ve gastronomi kültürünün tanıtımına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, Anadolu'nun binlerce yıllık yaşam biçimlerinin, kadim bilgeliğin ve üretim kültürünün beşiği olduğunu söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, Türkiye'nin tescilli bin 737 coğrafi işaret ve geleneksel ürüne sahip olduğunu belirterek, mutfak mirasının korunması ve tanıtımına yönelik projelere destek verdiklerini ifade etti. Programın sonunda Emine Erdoğan, "Anadoludakiler Kapadokya Pazarı"nın açılışını gerçekleştirerek stantları gezdi ve yöresel ürünler hakkında bilgi aldı.

519635-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.