Gastronomi liseleri çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen Türkiye Gastronomi Liseleri Projesi'nin tanıtım programına katıldı. Program, Etiler Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de hazır bulundu. Emine Erdoğan, Bakan Tekin ve şef Ömür Akkor'la birlikte Gastronomi Tarihi, Anne Reçeteleri, Yedi Bölge Yedi Okul ile Gastronomi Liseleri Şef Kıyafetleri Sergilerini gezdi.
Bakan Tekin, Emine Erdoğan'a 1904 yılından kalma, Osmanlı Sarayı'nda misafirler için hazırlanan yemeğin İngilizce ve Osmanlıca yazılmış menüsünü hediye etti. Proje yöneticileri, gastronomi araştırmacıları, şefler, STK temsilcileri ve lise öğrencisi şef adaylarının katılımıyla toplu fotoğraf çekildi. Projenin amacı, beklenen etkisi ve kurulacak liselerin Türk Mutfağı'nın tanıtıma yapacağı katkılar vurgulandı. Emine Erdoğan, program sonunda öğrencilerle özel olarak ilgilendi.
Emine Erdoğan konuşmasında, gastronomi liselerinin Türk Mutfağı'nın küresel ölçekte hak ettiği konuma yükseltilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Erdoğan, "Anadolu, tarımın başladığı, ilk ekmeğin piştiği, zeytinin işlendiği, bereket topraklarıdır. Binlerce yıllık tarih ve eşsiz bir kültür zenginliği ile iç içeyiz. Bu zenginliğin en görünür olduğu yerlerden biri de mutfağımızdır." dedi. Ayrıca, gastronominin artık devletlerin sıkça başvurduğu bir kamu diplomasisi aracı olduğunu ve Türkiye'nin gastronomi dünyasının kutup yıldızı olması gerektiğine inandığını ifade etti. Bakan Tekin ise, gastronomi liselerinde öğrencilere sadece "nasıl yapılır" değil, "neden böyle yapılır" ve "bunun toplum için anlamı nedir" gibi soruları sorma becerisi kazandırılacağını söyledi. Tekin, bu projenin Türkiye Yüzyılı Maarif modeliyle başlattıkları, kendi öz değerlerine bağlı ve geleceğe güvenle bakan öğrenci profili tasarımının tamamlayıcı bir unsuru olduğunu vurguladı.
