Edirne'de bu yıl 1 milyon 440 bin dekar alanda buğday ekimi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Edirne İl Müdürü Atilla Bayazıt, dekar başına ortalama 500 kilogram verim ve toplamda 720 bin ton buğday rekoltesi beklediklerini açıkladı.
Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlenen 'Hasat Öncesi Bilgilendirme' toplantısında üreticiler bilgilendirildi. Toplantıya Edirne Ticaret Odası Başkanı Özay Öztürk, Bayazıt ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. İrfan Öztürk katıldı. Bayazıt, buğdayın önemine dikkat çekerek, "Ülkemizde buğday bereket, nimet ve gelenektir" dedi. 2024 yılında 1 milyon 412 bin dekar alanda 547 bin 800 ton buğday üretildiğini, 2025'te ise ekim alanının 28 bin dekar artarak 1 milyon 440 bin dekara ulaştığını belirtti.
Bayazıt, nisan ayında yaşanan zirai donun yazlık çeşitlerde verim kaybına neden olduğunu, ancak kışlık çeşitlerin etkilenmediğini söyledi. Öztürk, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerken, Dr. Öztürk ise geç dönem yağışları nedeniyle bitkilerde çıkışın aralık ayında olduğunu ve kış öncesi yetersiz gelişme yaşandığını ifade etti.