Hava sıcaklıklarının artmasıyla mangal sezonu da başladı. Ancak uzmanlar, özellikle sıcak havalarda saklama koşullarına dikkat edilmeyen etlerin bakteri üretme riski taşıdığı konusunda uyarıyor. Etlerin çok yüksek ateşte pişirilerek kömürleşmesinin de sağlık açısından olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor.
Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, özellikle tavuk eti gibi protein açısından zengin gıdaların sıcak havalarda salmonella gibi bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturabileceğine dikkat çekti. Doç. Dr. Toka, etlerin uygun koşullarda saklanmasının, marine edildikten sonra uzun süre sıcakta bekletilmemesinin ve iyi pişirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, sebzelerin iyice yıkanması ve dengeli bir menü oluşturulması gerektiğini belirtti. Aşırı pişmiş, kömürleşmiş etlerin ve turşu, sucuk gibi salamura besinlerin sık tüketilmesinin mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Uzman, Uzak Doğu ülkelerinde sık görülen atrofik gastrit gibi mide problemlerinin de bu tür beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olabileceğini ifade etti. Sebze tüketiminin azlığı ve aşırı pişmiş etlerin kabızlık gibi bağırsak sorunlarına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Toka, mangal yaparken etlerin ve sebzelerin iyi yıkanması, etlerin uygun koşullarda saklanması gerektiğini yineledi. Sıcak havanın bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam olduğunu, özellikle tavuk etinde bu riskin daha yüksek olduğunu belirtti. Etlerin çok yüksek ateşte kömürleşene kadar pişirilmemesinin mide ve bağırsak sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, sadece protein ağırlıklı beslenmenin karaciğeri yorabileceğini, ideal olanın dengeli bir menü tüketmek olduğunu ifade etti. Hızlı ve çiğnemeden yemek yemenin midede sindirimi zorlaştırdığını ve fazla asit salgılanmasına neden olarak mide ülseri ve gastrit gibi sorunlara yol açabileceğini de sözlerine ekledi. Doç. Dr. Toka, mangal keyfinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bu uyarılara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
