Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özgenaz Kazan, yaklaşan Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketimiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Kazan, etin nasıl tüketilmesi ve pişirilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunurken, ateşe yakın pişen etin kanserojen madde içerdiğine dikkat çekti.
Kurban etinin kesildikten hemen sonra pişirilmesinin sağlık açısından uygun olmadığını belirten Kazan, etin dinlendirilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uzman, etin yumuşaması için yaklaşık 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde 'ölüm sertliği' olarak bilinen rigor mortis dönemindeki gibi sindiriminin zor, sert ve lezzetsiz olacağını ifade etti. Kazan ayrıca, etin ateşe yakın pişirilmesi durumunda protein ve kreatin gibi maddelerin reaksiyona girerek kansere neden olan Heterosiklik Aromatik Aminleri (HAA) oluşturduğunu belirtti. Kazan, etin marine edilerek ve kendi yağında pişirilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Özgenaz Kazan, kırmızı etin protein, demir ve B12 vitamini açısından zengin bir besin olduğunu ancak aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlattı. Kazan, günde 100-150 gram et tüketiminin yeterli olduğunu, etin yanında bol sebze, salata, baklagiller ve tam tahıllı ürünler tercih edilmesi gerektiğini önerdi. Et saklama koşulları hakkında da bilgi veren Kazan, porsiyonlara ayrılmış etin buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabileceğini, çözülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini ve çözme işleminin buzdolabında yapılması gerektiğini söyledi. Kronik hastalığı olanların et tüketiminde daha dikkatli olması, tuz ve yağ içeriği yüksek sakatattan kaçınması gerektiğini belirten Kazan, özellikle doktor ve diyetisyen önerilerine uyulması gerektiğini vurguladı.