Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Gönen, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Sıcak havaların metabolizmayı etkilediğini belirten Gönen, yaz tatilleri öncesi uygulanan şok diyetlerin sağlık açısından riskli olduğunu vurguladı. Tek tip diyetler veya uzun süreli açlığın kısa vadede kilo verdirse de metabolizmayı yavaşlattığını, kas kaybına neden olduğunu ve kalıcı olmadığını ifade eden Gönen, kişiye özel, dengeli ve sürdürülebilir beslenme planlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Gönen ayrıca, günde en az 2-2,5 litre su içilmesi, domates, salatalık, karpuz, çilek gibi yaz meyve ve sebzelerinin tüketilmesi, kızartmalardan uzak durulması, hafif pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gibi önerilerde bulundu. Güneşe çıkmadan önce güneş koruyucu kullanılması, sıvı kaybını önlemek için mineralli su ve ayran gibi içecekler tüketilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Diyetisyen Gönen, kilo kontrolünün sadece dış görünüşle ilgili olmadığını, kalp-damar sağlığı, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi için de doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Yaz döneminin sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için ideal bir fırsat olduğunu söyleyen Gönen, sağlıkla yaza girilmesi gerektiğini vurguladı.
