Diyetisyen Erden'den Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi önerileri

Diyetisyen Erden'den Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi önerileri

Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden, Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi, saklama koşulları ve bayramda dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, yaklaşan Kurban Bayramı'nda kırmızı etin sağlıklı tüketimi ve mide-bağırsak sorunlarının önlenmesi için önemli bilgiler paylaştı. Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıklardan et temin edilmesi, uygun pişirme yöntemleri ve yeterli porsiyonlarda tüketim konularına dikkat çeken Erden, sindirimi kolaylaştırmak için limonlu yeşilliklerle servis edilmesini önerdi.

Kurban etinin pişirilmesinde vitamin ve mineral değerlerini koruyacak yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirten Erden, haşlama ve ızgara yöntemlerini tavsiye ederken kızartmadan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Etin sebzelerle birlikte pişirilmesinin, ızgara sebzeler veya salatalarla tüketilmesinin besin çeşitliliği ve sindirim açısından faydalı olduğunu ifade etti. Yeni kesilmiş kurban etinin sert olması nedeniyle özellikle mide-bağırsak problemi olan kişilerin eti birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmeleri gerektiğini de ekledi.

Erden, iyi pişmemiş veya çiğ et tüketiminin toksoplazma gondii parazitinin bulaşmasına ve gebelik döneminde konjenital toksoplazmaya yol açabileceği konusunda uyardı. Toksoplazmanın bebekte beyin, göz ve hayati organlarda hasara neden olabileceğini belirterek, gebelerin etleri çok iyi pişirmiş olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, iyi pişmemiş etten bulaşan bağırsak kurtlarının, özellikle çocuklarda ishal, karın ağrısı, iştahsızlık gibi sorunlara yol açabileceğini ifade ederek, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve etlerin tamamen pişirilmesi gerektiğini vurguladı. Etin kesimden eve en kısa sürede getirilmesi, 4-5 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra dondurulması ve kuru, temiz bir şekilde parçalanarak saklanması gerektiğini de ekledi. Parça etlerin 6-12 ay, sakatatların 2-3 ay, kıymanın 3-4 ay, tavuk ve hindi etinin 3 ay, sucuk ve sosisin 1-2 ay, pişmiş etlerin ise 2-3 ay saklanabileceğini, dondurulmuş etin tekrar dondurulmaması gerektiğini belirtti. Bayramda sık ama az yemek, 2-3 litre su içmek, yemekleri yavaş yemek, etlerin yanında limonlu salata tüketmek, hamur işi ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak, porsiyon kontrolü yapmak gibi önerilerde bulundu. Fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekerek, bayram boyunca yapılacak hafif yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını ve kilo alımını önleyeceğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.