Haber: İsmet MİKAİLOĞULLARI
(Diyarbakır) - Diyarbakır'da geleneksel Karpuz Festivali'nin 15.si gerçekleştirildi. Bu yıl, şehrin coğrafi işaretli ürünü olan karpuzda 10 kiloluk bir düşüş yaşandı. Geçen yıl 48 kilo 700 gram ağırlığında olan karpuzlar, bu yıl kuraklık nedeniyle 39 kilo 300 grama düştü. Festivalin açılışında Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan, "Ülkemizde ve ilimizde yaşanan kuraklık, karpuzlarımızda geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında en az 10 kilogramlık bir azalma getirdi" açıklamasında bulundu.
Kuraklık etkisini gösteriyor
Karpuz Festivali, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlendi. Etkinliğe, Diyarbakır Vali yardımcısı Aziz Gölbaşı, Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve yüzlerce vatandaş katıldı.
Festivalde açılış konuşmasını yapan Adil Alan, şunları aktardı: "Küresel ısınma ile birlikte 1990 ve 2020 yılları arasındaki tarımsal sulama verilerine baktığımızda %42'lik bir azalma görülüyor. 2024 ve 2025 yılında ise bu oran %55'e çıkacak. Bu durum hem hububatta hem de karpuzda %50'lik rekolte kaybı yaşanmasına sebep oldu. İnşallah, önümüzdeki yıllarda ilimizde inşası devam eden sulama barajlarının tamamlanmasıyla bu sorunu geride bırakacağız. Ayrıca, 2011 yılından itibaren her yıl düzenlenen bu etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle devam edecek."
Kültürel önemi vurgulandı
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu kadar büyük karpuzları uzun zamandır görmediğini belirtti. Tanrıkulu, "Karpuz, yalnızca tarımsal bir ürün değil, kültürümüzün de önemli bir parçası" dedi. Diyarbakır'ın ve Mezopotamya havzasının kültürel mirasına dikkat çekti. Karpuz üretiminin korunmasının gerektiğini vurguladı ve sözlerine devam etti: "Festivalin 15.si burada yapılıyor ama geçmişte bu etkinlik Diyarbakır Şehir Stadı'nda gerçekleştirilirdi. Şimdi Tarım İl Müdürlüğü'nün bahçesinde kutlanan bu organizasyon, Diyarbakır Karpuzunun ihtişamına yakışmıyor. Bu etkinlikler daha iyi planlanmalı ve halkın katılımıyla büyük bir festival haline getirilmelidir. Yerel yönetim, bu konuda öncülüğünü üstlenmeli."
Festivalde, başarı sıralamasına giren çiftçilere para ödülleri verilirken, çocuklar arasında karpuz yuvarlama ve karpuz yeme yarışmaları yapıldı.