Depremden zarar gören su ürünleri yetiştiricilerine destek verilecek

Depremden zarar gören su ürünleri yetiştiricilerine destek verilecek

6 Şubat depremleri nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, üretim tesisleri zarar gören ve SUBİS’e kayıtlı, yetiştiricilik belgesine sahip su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine, bir defaya mahsus destekleme ödemesi yapılacak.

Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerin Desteklenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2023/31), 16 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararı çıkartılmıştı

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Desteklenmesine İlişkin Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanan Tebliğ ile, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde üretim tesisleri zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla yapılacak desteklemelerin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı Tebliğ, 6 Şubat depremleri nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı, üretim tesisleri zarar gören yetiştiricilik işletmelerine yapılacak destekleme ödemesi ile ilgili hususları kapsıyor.

Başvuru şartları ve destekleme tutarları

Tebliğe göre, depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünce hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, üretim tesisleri zarar gören ve 6 Şubat 2023 tarihi veya öncesinde SUBİS’e kayıtlı olup yetiştiricilik belgesine sahip su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine, bir defaya mahsus olmak üzere, belirtilen esaslar çerçevesinde destekleme ödemesi yapılacak.

Su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip ve entansif şekilde yetiştiricilik yapan üreticilere Kararda belirlenen destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılacak.

Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar, işletmenin su ürünleri yetiştiricilik belgesindeki tesis (proje) kapasitesi (ton/yıl) ve kuluçkahane belgesindeki yavru kapasitesi (adet/yıl) için belirtilen mevcut durumdaki kapasite ile sınırlı olacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, yetiştiricilik işletmesinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri ve Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmeleri gerekiyor.

Destekleme ödemesi 2023 yıl sonuna kadar yapılacak

Destekleme ödemesi 6/2/2023-31/12/2023 tarihleri arasında yapılacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler, en geç 8/9/2023 tarihi mesai bitimine kadar, Tebliğde belirtilen belgeler ile yetiştiricilik işletmesinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat edecekler.

Sahte belge ile idareyi yanıltmak suretiyle müracaat eden yetiştiriciler desteklemeye hak kazanmış olsa dahi desteklemeden yararlandırılmayacaklar.

Tebliğ kapsamında haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli idari işlemler yapılarak, hukuki ve cezai süreç başlatılacak.

Tebliğ ile belirlenen destekleme ödemelerinden haksız yere yararlandığı tespit edilenler, beş yıl süreyle Bakanlıkça sağlanan hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklar.

6/2/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.