Depremden etkilenen besici ve çiftçiler için 'özel destek' çağrısı

Depremden etkilenen besici ve çiftçiler için 'özel destek' çağrısı

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen çiftçi ve besicilere ilişkin destek çağrısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sadece insanları değil, binlerce hayvanı da hayattan kopardı. Meydana gelen büyük felaket nedeniyle 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremler Türkiye''nin büyük bir bölümünde hissedildi. 

Depremlerin yıkım getirdiği bölgelerde toplam 4 bin 500''ün üzerinde büyükbaş, 42 binin üzerinde küçükbaş ve 1000''in üzerinde arılı kovanın telef olduğu tespit edildi. 3 bini aşkın büyükbaş, 18 bin civarı küçükbaş hayvan ise enkazdan sağ kurtarıldı. 

Tarım ile hayvancılığı yaygın olduğu bu bölgelerde, çiftçiler ile besiciler, büyük zarara uğradı. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, bölgedeki besiciler ile çiftçilerin yaralarını sarmak için çalışmalara başladı. Türk Veteriner Hekimler Birliği''ne bağlı gönüllü veteriner hekimler de çalışmalara destek verdi. Bölgede çalışmalar süratle devam ederken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse hayvan ölümlerine ilişkin uyarılarda bulundu. 

BİNLERCE HAYVAN ÖLDÜ

Deprem felaketinde binlerce hayvanın ölmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Köse, "5 binin üzerinde hayvan barınağı, ahır ve ağıl yıkıldı. 4 bin 500''ün üzerinde büyükbaş, 42 binin üzerinde küçükbaş ve 1000''in üzerinde arılı kovanın telef olduğu tespit edildi. 3 bini aşkın büyükbaş, 18 bin civarı küçükbaş hayvan ise enkazdan sağ kurtarıldı. Önemli sorunlar ortaya çıktı. İneklerin sağılmaya devam edilmesi lazım. Sütün diğer bölgelere ulaştırılması gerek. Çünkü inekler sağılmazlarsa, meme hastalıkları meydana gelir. Yem sorunu da var; bakanlık, bu konuda ciddi çalışmalar yaptı" diye konuştu.

''HAYVANCILIK İNSANLARIN GELECEĞİDİR''

Depremzede besici ve çiftçilere özel destekler verilmesi gerektiğini vurgulayan Köse, "Hayvancılıktan vazgeçmemeleri sağlanmalıdır. Çünkü hayvancılık, insanlarımızın geleceğidir. Eğer bu insanlara sahip çıkmazsak ve yaşadıkları yerlerden göç ederlerse; geri dönmeleri çok zor olur. Gıda sorunu yaşanır. Topraklarımızı ekemez, insanlarımızı besleyemeyiz. Kentlere göçler çoğalır. Tarım ve hayvancılığa sahip çıkmak zorundayız. Bugünden itibaren bölgedeki ölen hayvanların yerine hayvan vererek, vatandaşlarımızın yıkılan evlerini yaparak, yem desteği sağlayarak, özel destekler vererek, bu işe devam etmelerini sağlamayız" dedi.


 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.