Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık sorunuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Bayrak, beslenme bozuklukları, hareketsizlik ve ekran maruziyetinin çocuklarda kabızlığı artırdığını belirterek, posalı gıdalar ve bol su tüketiminin önemini vurguladı.
Kabızlığın belirtilerini haftada iki kereden az dışkılama, ağrılı dışkılama, keçi pisliği veya zeytin tanesi şeklinde dışkılama, geniş çaplı dışkılama ve dışkı kaçırma olarak sıralayan Doç. Dr. Bayrak, vakaların yüzde 95'inin fonksiyonel nedenlerden kaynaklandığını ve çeşitli önlemlerle düzelebileceğini ifade etti. Doç. Dr. Bayrak ayrıca, yüzde 5 oranında organik nedenlere veya hastalıklara bağlı kabızlık görülebildiğini ve nadir de olsa Hirschsprung hastalığı gibi cerrahi müdahale gerektiren vakalarla karşılaşılabildiğini belirtti.
Kabızlığın önlenmesinde beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Bayrak, kabak, kereviz, ıspanak, semizotu, bamya gibi liften zengin sebzelerin ve kayısı, erik, dut gibi lifli meyvelerin tüketilmesini önerirken, muz gibi meyvelerin kabızlık yapabileceği konusunda uyardı. İnek sütü tüketiminin kabızlık yapabileceğini belirten Doç. Dr. Bayrak, süt tüketiminin kısıtlanması gereken durumlarda yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerine yönelmenin daha sağlıklı olacağını söyledi. Yeterli su içmeyen çocuklarda dışkının sertleştiğini ve bağırsak hareketlerinin yavaşladığını belirten Doç. Dr. Bayrak, su tüketiminin artırılmasının kabızlığın önlenmesinde önemli rol oynadığını vurguladı. Okul öncesi dönemde çocukların ağrılı tecrübeler nedeniyle dışkılarını tutabildiklerini ve bunun kronikleşmeye yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Bayrak, basit tıbbi ve davranış müdahaleleriyle bu durumun düzeltilebileceğini ifade etti. Kabızlığın üç aydan uzun sürmesi durumunda kronikleştiğini ve yaşam kalitesini düşürebileceğini belirten Doç. Dr. Bayrak, ilk bir ayda çözüm bulunamazsa uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.
