Çocuğunuzu öpünce tuz tadı alıyorsanız dikkat!

Çocuğunuzu öpünce tuz tadı alıyorsanız dikkat!

Çocuğunuzu öpünce tuz tadı mı geliyor? Çocuğunuz kalıtsal bir hastalık olan Kistik Fibrozis hastası olabilir.

Kistik fibrozis hastalığı, 5 yaşından önce tanı konulan ve özellikle akciğerler, sindirim sistemi ve vücudun diğer organlarına ciddi hasarlar veren kalıtsal bir hastalıktır.

Medicalpark'ın sitesinde yer alan bilgilere göre; hastalık her iki ebeveyni bozuk geni taşıyan bireylerde oluştuğu belirtilirken, her çocukta yüzde 25 oranında hastalığın görülme riski olduğu ifade ediliyor. Hastalık; mukus, ter ve sindirim sıvısı üreten hücreleri etkiliyor. Öte yandan bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.

KİSTİK FİBROZİS BELİRTİLERİ NEDİR?

Hastalığın beliritleri her hastada aynı değildir. Hastalığın ilerlemesine göre farklı belirtiler görülür. Bu hastalığı taşıyan bireyler terlerinde normal seviyeden daha yüksek tuz barındırır. Ebeveynler, çocuklarını öptükleri zaman tuz tadını alabilirler. Bununla birlikte, kistik fibrozis tanısı konan erişkinlerde, artmış iltihaplı pankreas atakları (pankreatit), kısırlık ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi bazı komplikasyonların görülmesi daha olasıdır.

KİSTİK FİBROZİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tam bir iyileşme sağlayan tedavi olmamasıyla beraber belirtileri hafifletmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için farklı tedaviler yapılır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.