Bursa'nın Gastronomi Hedefi: Dünyanın Dikkatini Çekmek

Bursa'nın Gastronomi Hedefi: Dünyanın Dikkatini Çekmek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin gastronomi alanında uluslararası bir merkez haline gelme arzusunu dile getirdi.

(BURSA)- Bursa'nın Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin zengin yemek kültürü hikayeleriyle dolu olduğunu vurgulayarak, "Bursa'yı dünya gastronomi rotalarından biri haline getirmek istiyoruz" dedi.

Bu yıl "Rota Yeniden Oluşturuluyor" temasıyla düzenlenen 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, Merinos Parkı'nda hem şehir içinden hem de şehir dışından gelen binlerce misafiri ağırlıyor. Festival, çeşitli renkli etkinlikler, atölyeler ve yarışmaların yanı sıra ziyaretçilere farklı lezzetler deneme fırsatı sunuyor. Gastronomi Yazarı Zeynep Kakınç'ın moderatörlüğünde gerçekleşen özel oturumda, konuk olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yer aldı.

Bursa'nın Tarihsel Zenginliği

Bursa'nın 8500 yıllık tarihi geçmişi ve Osmanlı dönemindeki başkentliği hakkında bilgi veren Başkan Bozbey, kentin tarihi, tarımı ve sanayisiyle birlikte gastronomisiyle de Türkiye'nin kalbi konumunda olduğunu belirtti. Geleneksel tariflerin korunup modern sunumlarla geleceğe aktarılması hedefini paylaştı. "Her yemeğin bir hikayesi var. Bizler yemekleri hikayeleriyle birlikte sunmalıyız. Böylece geleceğe önemli bir miras bırakabiliriz. Bursa’yı gastronomi kenti yapma konusunda da önemli bir adım atıyoruz. Bursa’yı dünya gastronomi rotalarından biri yapmak istiyoruz" dedi.

Zengin Ürün Yelpazesi

Bursa'nın zengin ürün çeşitliliğine dikkat çeken Bozbey, "Ekiplerimiz tarafından gastronomiyle ilgili birçok rota hazırlandı. Bu rotalar, coğrafi ürün sayımızın artmasıyla birlikte daha da artacaktır. Bursalılar, kentin değerlerini bilir ve sahip çıkarsa tanıtım daha kolay olur. Bunu Bursalılar yapmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Önemli Projelerle İlerliyoruz

Bu yıl üç önemli adım atıldığını belirten Bozbey, ilk olarak "Tescilden Tabağa Bursa Gastronomisi" kitabının yayınlandığını söyledi. İkinci gelişme ise "Bursa Lezzet Durakları Projesi" olduğunu ifade ederek, "Bursa’ya özgü ürünlerin aslına sadık kalarak üreten ve kullanan restoranlara bir unvan verilecek. Unvanı alan işletme, Bursa’nın ürünleriyle yapılan lezzetleri anlatacak, tarif edecek. Gelen misafirlerimiz Bursa’nın ürünleriyle yapılan sunumların tadına bakma imkanı bulacak. Hem reçeteler hazırlanıyor hem de rotalar belirleniyor. Festival bittikten sonra talepleri alacağız. Ardından ‘Bursa Lezzet Durağı’ unvanı vereceğiz" şeklinde konuştu.

Kadın Kooperatiflerine Destek

Çiftçilere, kadın derneklerine ve kooperatiflerine her alanda sürekli destek verdiklerini belirten Bozbey, eşi Seden Bozbey'in bu derneklerle yakın ilgisi olduğunu vurguladı. Ayrıca, kadın kooperatiflerinin ürünlerini BESAŞ Satış Mağazaları'nda satışa sunduklarını da hatırlattı. "İleride kadın kooperatiflerinin reçeteyle hazırladığı ürünleri, ‘Bursa ürünleri’ olarak satmayı düşünüyoruz. Kadın emeğini ne kadar yükseltirsek o kadar değerli bir kent oluruz. Çiftçilere ve kadın emeğine ayrı bir sayfa açıyoruz. Ürettiklerinin değerlenmesini sağlamayı ve pazar paylarını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Geleneksel Bilgileri Geleceğe Taşımak

Geleneksel tarifleri belgelendirip genç nesillere aktardıklarını dile getiren Bozbey, "Rota Yeniden Oluşturuluyor" temasının geçmişle geleceği birleştirdiğinin altını çizdi. "Bursa yemeklerinin, yeni yorumlarla günümüzde de yapılmasını ve yaşatılmasını istiyoruz" diyen Bozbey, "Bursa’nın sahip olduğu gastronomi potansiyelini uluslararası düzeyde görünür kılacağız. Gastronomi deneyimimizi kültürel mirasımızla harmanlamalıyız. Bursa’nın döner kebabı, cantığı, kestane şekeri, süt helvası ve daha birçok ürünü dünya sahnesinde hak ettiği yere ulaşabilir. Bunun için ürünlerimizi markalaştırmalıyız. Uluslararası iş birliklerini de geliştirmeliyiz. Bursa, gastronomi turizminden hak ettiği payı almalı" diye konuştu.

Sürdürülebilir Hedefler İçin Çalışıyoruz

'Mutfak Mirasına Sahip Çık" programına önem verdiklerini söyleyen Bozbey, sürdürülebilirlik konusunu her alanda uygulanabilir hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca SEDES adında bir kurul oluşturduklarını belirterek, "Gastronomide sürdürülebilirlik, kültürümüzü ve yerel üreticilerimizi geleceğe taşımak anlamına geliyor. Organik üretimi ve yerel tarımı destekliyor, çiftçilerimize sürdürülebilir tarım eğitimleri veriyoruz. Gastronomi vizyonumuzun önemli bir ayağı kültürel sürdürülebilirlik" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.