Bursa'nın Kestel ilçesi Derekızık Mahallesi'nde 115 yıldır ailesinin geleneksel yöntemlerle reçel ürettiğini belirten Cafer Yıldırım (44), Şili biberinden yaptığı reçelle farklı bir lezzet ortaya çıkardı. Reçel, ağızda hem tatlı hem de acı bir tat bırakıyor ve sadece kahvaltıda değil, yemeklerde de sos olarak kullanılabiliyor. Özellikle Arap turistler başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor.
115 yıllık aile geleneğini sürdüren ve yaklaşık 20 yıldır sektörde olan Yıldırım, 4'üncü kuşak reçelci. Yaklaşık 40 çeşit reçel üreten Yıldırım; çilek, vişne, incir, gül reçelinin yanı sıra yeşil ceviz, domates, zencefil, kahve, ananas, süt ve son olarak Şili biberinden acı biber reçeli üretiyor. Üçüncü kuşak reçelci olan ustasından öğrendiği formüller ve tecrübelerle üretime devam ettiğini belirten Yıldırım, acı tombul biber reçelinin de özellikle Arap turistlerin gözdesi olduğunu söyledi.
Şili biberinden reçel yapma fikrinin, bir ramazan ayında arkadaşlarıyla iftar için mangal yaparken biberleri közlediği sırada aklına geldiğini anlatan Yıldırım, "'Neden bunun reçelini denemiyorum?' dedim. Bu şekilde başladı" ifadelerini kullandı. Şili biber reçelinin sadece kahvaltıda değil, öğle ve akşam yemeklerinde et ve tavuk yemeklerinin yanında sos olarak da kullanıldığını belirten Yıldırım, Arap turistlerin ve yerli halkın ürüne yoğun ilgi gösterdiğini, ilk kez görenlerin ise şaşırdığını ancak tadına baktıktan sonra beğendiklerini söyledi.
Kente gezmek için gelen gıda mühendisi Elif Sökmen de Şili biber reçelinin tadına baktı ve çok beğendiğini söyledi. Sökmen, "Biberden reçel oluyormuş. Çok da güzel oluyormuş. Hem acı bir tadı var hem de tatlı bir tat geliyor. Gördüğümde çok şaşırdım" dedi.
