(BURSA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin eşsiz tatlarını tanıtmak için düzenlediği 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali'nde, yüz binlerce gastronomi meraklısını ağırladı. Festival, katılımcılarına üç gün boyunca unutulmaz lezzet deneyimleri sundu.
Bursa'nın zengin gastronomi kültürü, bu yıl "Rota Yeniden Oluşturuluyor" temasıyla gerçekleştirilen festivalde bir kez daha öne çıktı. Festival, Bursa Aşçılar Derneği tarafından organize edilen "Dostluk Çorbası" etkinliğinin ateşinin yakılmasıyla başladı. Ardından yapılan kortej yürüyüşü ile kutlamalar daha da coşkulu hale geldi. Üç gün süresince panel, söyleşi, lezzet atölyesi, yarışma ve konser gibi çeşitli etkinliklerle dolu bir program sunuldu.
Festival, Bursalıların yanı sıra yurtdışından gelen pek çok misafiri de ağırladı. 145 konuşmacının katıldığı etkinliklerde gastronomi kültürü her boyutuyla ele alındı, toplamda 100'e yakın etkinlik gerçekleştirilerek katılımcılara geniş bir perspektif sunuldu.
Kültürlerarası bir buluşma gerçekleşti
Etkinlikler, Ana Sahne, Gastro Söyleşi Alanı, Yarışma Alanı ve Çocuk Sahne gibi çeşitli alanlarda eş zamanlı olarak düzenlendi. Yarışmalara katılanlar, yeteneklerini sergilerken, tadım ve lezzet atölyeleri de dolup taştı. Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna ve Çin gibi ülkelerden katılımcılarla gerçekleştirilen "Kardeş Sofralar Bursa'da Buluşuyor" etkinliği, kültürlerarası bir gastronomi köprüsü kurdu. Ayrıca 40 sivil toplum kuruluşu ve 50 restoran da kendi markalarını tanıtma şansı buldu. 7 farklı üniversiteden akademisyen ve öğrenciler de etkinliklere destek verdi.
Bursa'nın gastronomi hedefleri masaya yatırıldı
Festival, 1. Bursa Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. "Rotam Bursa Lezzetleri Ulusal Fotoğraf Yarışması" ve iki fotoğraf sergisinin yanı sıra Bursa'nın yerel ürünleri ile hazırlanan lezzetler katılımcılara sunuldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, festivale katılarak şehrin gastronomi vizyonunu paylaştı. Başkan Bozbey, Bursa mutfağını modern sunumlarla buluşturmayı ve global gastronomi rotalarının önemli bir kısmı haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Mutfak geçmişine ışık tutuldu
Festivalde 650 yıllık Gezek kültürü canlandırılırken, "Kadının Gücü: Mutfağın Değişen Dengeleri" paneli ile kadın şeflerin deneyimleri paylaşıldı. Ayrıca İzmir, Antalya ve Bursa'dan akademisyenlerin katılımıyla "Mutfak Mirasına Sahip Çık!" projesi kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş tarifler araştırıldı.
Usta şefler yerel tatları yorumladı
Bursa'nın yerel lezzetleri üzerine gerçekleştirilen atölyelerde, kadın kooperatifleri de etkin rol aldı. Cantık, tahinli pide gibi lezzetler yine festivalin vazgeçilmezleri arasındaydı. Farklı sahnelerde, gastronomi temalı film gösterimleri ve konserlerle birlikte zengin bir program sunuldu. Festival süresince katılımcıların İstanbul-Bursa arası ulaşımını İDO ve BUDO üstlenirken, misafirlere indirimler sağladı.
"Daha fazla yabancı turisti Bursa'da görmek istiyoruz"
Festivalin düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yılki etkinliklerin uluslararası alanda da ses getirdiğini ifade etti. Üç gün boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin başarılı geçtiğini vurgulayan Bozbey, "Seneye daha da fazla yabancı turisti ağırlamak istiyoruz" dedi.