Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alanda kullanımına yönelik bir buluşa imza attı. Bu buluş, dünya çapında tescillenerek BTÜ'nün uluslararası patentli çalışma sayısını 3'e çıkardı.
Akademisyenlerin arı ekmeğinden elde ettikleri buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ardından ABD'den de patent aldı. "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlıklı bu önemli çalışmayı; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik bölümünden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi doktorlarından Doç. Dr. Faruk Toktaş geliştirdi.
Arı ekmeğinden elde edilen biyokompozit nanolif, sağlık alanında çeşitli uygulamalarda kullanılacak. Yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller, yara enfeksiyonları ve açık yaralarda kullanılacak yara bakım ürünlerinde lokal olarak uygulanabilecek olan bu buluş, aynı zamanda sistemik olarak da immünosüpressif veya transplant hastalarında bağışıklık sistemi dengelemede ana veya ara hammadde olarak kullanılabilecek. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, uluslararası patent alan proje ekibini tebrik ederek, bu başarının üniversitenin vizyonu, bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Çağlar, üniversite adına ulusal ve uluslararası patent alma başarısı elde eden tüm akademisyenleri kutlayarak başarılarının devamını diledi. Daha önce İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı ve ekibinin geliştirdiği, depremde zeminde sıvılaşmayı önleyen malzeme ile Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yıldırım'ın dünyada ilk olan hızlı ve düşük maliyetli "lif kompozisyon analiz metodu" da küresel patent almıştı.
