Bursa Gastronomi Festivali'nde Usta Şeflerden Tam Not

Bursa Gastronomi Festivali'nde Usta Şeflerden Tam Not

Bursa'nın yemek kültürü, uluslararası alanda kendini göstermeye devam ediyor.

(BURSA) - Bu yıl "Bingöl Mutfağının Zenginliği" temasıyla düzenlenen 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen şeflerden tam not aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Farklı yorumlarla yapılan sunumlar, Bursa gastronomisini ve yemek kültürünü genişletecek. Böylece Bursa, dünya gastronomi turizminde hak ettiği yeri alacak” dedi.

Festivalde renkli etkinlikler sürüyor

4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, beklenenin üzerinde etkinlik ve yarışmalarla devam ediyor. Dünyanın dört köşesinden gelen şefler, kentin yerel ürünlerini kullanarak çeşitli lezzetler hazırlıyor.

Festival alanını ziyaret eden Bozbey, katılımcılarla sohbet etti. Festivalin yoğun ilgi gördüğünü belirten Bozbey, “Bursa'nın gastronomisine katkı sunan birçok işletme ve kadın kooperatifinin yer aldığı bu festivalde, yalnızca Bursa mutfağı konuşuluyor. Her bir şefimize teşekkür ediyorum. Festivalin Türkiye sınırlarını aştığını duymak bizi gururlandırıyor. Farklı yorumlarla yapılan sunumlar, Bursa'nın gastronomisini ve yemek kültürünü daha da büyütecek. Gastronomi Festivali hız kesmeden devam ediyor. Tüm Bursalıları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Modern yorumlarla yöresel lezzetler

Bursalı Şef Aybiçe Taylak ile beraber sahneye çıkan ünlü Şef Maria Ekmekçioğlu, Yenişehir kıl biberini kullanarak özgün bir yemek hazırladı. Şefler Cüneyt Asan ve Barış Uysal, "Keles Kuzusu'; Şefler Yunus Emre Akkor ve Hakan Doğan, "Aktopraklık'tan bir buğday hikayesi'; Şefler Rafet İnce ve Haluk Fışkıran, "Etli Gürsu bamyası" gibi çeşitli eserleriyle Bursa'nın yerel ürünlerini modern şekilde yorumladı.

Saray mutfağının kökleri Bursa'da

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıkoz, festivalin her yıl daha etkileyici bir şekilde yapıldığını belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve emeği geçenlere teşekkür eden Açıkoz, “Anadolu'yu gezdiğinizde birçok anonim yemek görürsünüz. Ancak bu yemeklerin kökeni genellikle saray mutfağına dayanıyor. Saray mutfağının ana toprakları da Bursa. Bursa'nın uluslararası gastronomi festivaline liderlik etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bursa ilham kaynağı oluyor

Şef Ekmekçioğlu, Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali'nin her yıl daha da güzelleştiğini dile getirdi. Bursa şeflerinin festivalde ön plana çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Ekmekçioğlu, “Hepimizin yanına bir Bursa şefi verilerek birlikte yemek yapmamız sağlandı. Bu gerçekten güzel bir düşünce. "Tescilden Tabağa Bursa Gastronomisi" kitabını da çok kıymetli buluyorum. Yeni tarifler üretmek için Bursa, bize ilham kaynağı oluyor” dedi.

Bursa'ya farklı bir bakış açısı gerek

Balkanlardan Bursa'ya göç edenlerin yemekleri ve kültürleriyle kente büyük değer kattığını ifade eden Cüneyt Asan, “Farklı kültürel zenginlikler, yemekleri çeşitlendirmiştir. İskender kebabı bugün dünyanın birçok yerinde yapılmaya başlandı. Bursa gastronomi festivali, bu alanda birinci olmaya adaydır. Başkan Mustafa Bozbey ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

En iyi festivallerden biri

Ünlü Şef Hazer Amani, Bursa'nın gerçek bir gastronomi şehri olduğunu vurgulayarak, “Bursa'da kötü yemek yemek çok zor. İskender kebabı, köftesi gibi özel lezzetler var. Bu festival, gördüğüm en iyi festivallerden biri. Şehir dışından gelen misafirler de Bursa ürünlerini tatma fırsatı buluyor. Harika bir organizasyon yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Necmettin Baştürk ise Bozbey'in destekleriyle Bursa gastronomisini yüksek noktalara taşıyacaklarına inandığını belirtti.

Guinness Dünya Baklava Rekortmeni Şef Mahmut Dolmacı, festivallerin kültürel alışverişin yapıldığı yerler olduğunu ifade etti. Bursa'daki gastronomi festivalinin amacına ulaştığını düşünerek, Büyükşehir Belediyesi'ne ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Proje ve Organizasyon Kurul Başkanı Şef Araz Aknam, festivalin her yıl daha da büyüdüğünü belirtti. Aknam, Bursa ve Türkiye gastronomisinin dünya çapında tanınması için çalıştıklarını vurguladı.

Bursa mutfağı detaylarıyla ele alındı

Gün boyunca festival alanında yapılan etkinlikler, hem damak hem de göz zevkine hitap etti. "Mutfak Mirasına Sahip Çık" çalışmasının sonuçları lezzet tutkunlarıyla paylaşıldı. Moderatör Enes Kavan'ın yönettiği oturumda Haluk Dedeoğlu, Umut Reçber, Gökhan Çakar, Necmettin Baştürk, Umut Karakuş ve Selen Mağzalcıoğlu Bursa mutfağının bilinmeyen yönlerini tartıştı. Şef Gökhan Çilak, "Slow Food hareketi" hakkında bilgi aktarırken, "Gastronomiyi Dijitalde Tatmak" konulu oturumda moderatör Tuğçe Aksulu, Mehmet Çoban, Fatih Doğru ve Niyazi Sessaçar deneyimlerini paylaştı. Bursa Aşçılar Derneği ve Engelsiz Mutfak iş birliğiyle gerçekleştirilen "Lezzete Engel Yok" programında, Bursalı şeflerle birlikte sahne alan engelli bireyler yeteneklerini sergiledi.

Usta şeflerden Bursa lezzetleri

Araz Aknam, Müge Süslükaya ve Ramazan Göl'ün hazırladığı "Hasanağa Enginar Tatlısı ve Ahududu Şerbetli Santa Maria Armut Tatlısı" atölyeleri büyük ilgi gördü. Profesyonel aşçılar ve üniversite öğrencileri arasındaki yemek yarışmaları da katılımcıları heyecanlandırdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.