Bu meslekler tam 4 bin yıllık! Tarihe ışık tutacak keşif gün yüzüne çıktı

Bu meslekler tam 4 bin yıllık! Tarihe ışık tutacak keşif gün yüzüne çıktı
Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde yapılan arkeolojik çalışmalarda 4 bin yıllık meslekler belli oldu.

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bölgedeki kazılarda elde edilen tabletlerin, dönemin meslekleri hakkında da değerli bilgiler içerdiğini belirtti.

Kazı çalışmalarının devam ettiği Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu liderliğinde yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle sürdürülüyor.

aw192273-01.jpg6 bin yıllık köklü geçmişiyle Kültepe, Anadolu tarihini başlatan önemli bir merkez olarak biliniyor. Prof. Dr. Kulakoğlu, bu alandaki kazı çalışmalarının 75 yıldır aralıksız devam ettiğini ve bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tabletin ele geçirildiğini ifade edildi.

Kültepe'de bulunan tabletlerin çoğunun ticari içerikli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kulakoğlu, bu belgelerin ticari işlemleri, ödemeleri, mal alım-satımlarını ve diğer ticari faaliyetleri içerdiğini aktarıyor. Ancak bazı tabletlerde sosyal konulara ilişkin bilgilere de rastlandığını belirtiyor.

aw192273-02.jpgKazılarda bulunan tabletlerin dönemin meslekleri hakkında da önemli ipuçları sunduğunu belirten Prof. Dr. Kulakoğlu, günümüzde var olan birçok mesleğin 4 bin yıl önce de mevcut olduğunu söyledi.

Tabletlerde bürokratlar ve meslek gruplarının detaylı bir şekilde belgelendiğini aktaran Prof. Dr. Kulakoğlu, şehir kapılarından sorumlu bürokratlar, pazarcılar amiri gibi unvanların yanı sıra sığır bakıcıları, oduncular, keresteciler, çömlekçiler, aşçılar, marangozlar, dokumacılar gibi çeşitli mesleklerin de yer aldığını belirtiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.