Antalya'nın Akseki ilçesinde yaygın olarak yetişen andız pekmezinin üretimi Kuyucak Mahallesi'nde devam ediyor.

Pekmez üreticilerinden Halil Erdoğan, olgunlaşan andız ağacı kozalaklarını topladıklarını ve makinede kırdıktan sonra şıra hanede 2 gün süreyle ıslattıklarını söyledi.

“120 DERECE KIZGIN ATEŞTE KAYNIYOR”
Şırasını aldıktan sonra kozalakları tavalara döktüklerini belirten Erdoğan, “Bir gün öncesinden pekmez yapımına geçmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gece saat 03.00'te kalkıyoruz. Tavaların altını kızgın ateşle harlıyoruz. Tavalara aldığımız şıraları 120 derece kaynatıyoruz. Bu pekmezi yapması tabii ki kolay değil. Oldukça zor ve saatlerce kaynıyor. 15 saat kaynatıyoruz. 15 saatlik kaynatmanın ardından tavaları kıvamını takip ederek indiriyoruz. 5 kilodan 1 kilo pekmez çıkıyor. Gerçekten bu pekmezi yapmak zordur. Yıllık olarak 2 ton andız pekmezi üretiyorum" ifadelerini kullandı.

"TOROSLARIN DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI"
Erdoğan, andız pekmezinin ham maddesini Toros Dağları'nın bin 500-2 bin metre rakımlı yükseklikteki gölgelerinden topladıklarını belirtti.

Erdoğan, "Elde ettiğimiz pekmez tamamen doğal. İçerisinde herhangi bir karışım yer almıyor. Andız pekmezinin; akciğer, astım, basur, idrar yolları iltihabı, kansızlık, karaciğer, mide, romatizma, şeker hastalığı, gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinen bir şey. Bu pekmez, şifa kaynağı." diye konuştu.






