Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde, pirinç ekimi yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Çiftçiler, engebeli arazide insan ve hayvan gücünü kullanarak çeltik tarlalarını hazırlıyor ve imece usulüyle bir araya gelerek küreklerle çeltik havuzları oluşturuyor.
Arazi koşulları nedeniyle tarım makinelerinin giremediği tarlalarda imece usulüyle çalışan Gönüllü köyü sakinleri, dayanışmanın güzel bir örneğini sergiliyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte dağın dibinden çıkan doğal kaynak suyunu, el yardımıyla açtıkları kanallarla tarlalarına ulaştırıyorlar. Atlarla sürülen tarlalarda, küreklerle çeltik havuzları oluşturuluyor. Hasat zamanı geldiğinde ise biçilen çeltikler köydeki değirmenlerde öğütülüyor ve kabuklarından ayrılan pirinçler hem kendi tüketimleri için hem de satış için kullanılıyor. Pirinç ekimi, köylüler tarafından dedelerinden kalma yöntemlerle, suyun ana kaynak olduğu bir şekilde devam ettiriliyor.
Pirinç üreticisi Mehmet Salih Kavak, "Tarlalara su verildikten sonra atlarla sürüyoruz. Daha sonra çamur haline getiriyoruz. Çukurları oluşturduktan sonra pirinç tohumunu atıyoruz. Tohumu attıktan sonra tarlayı susuz bırakmıyoruz, pirinç yetişene kadar su üstünde kalıyor. Çok zahmetli bir iştir ama dedelerimizden kalan geleneği devam etmek için bu işi mecburi yapıyoruz" dedi. Pirinçten geçimini sağladığını ve pirincin çevre illere gönderildiğini belirten Kavak, "Pirinç ekimi bize atalarımızdan kalan bir gelenektir. Kara saban ve çamura bata çıka küreklerle pirinç havuzları hazırlıyoruz. Zahmetlidir ama tadı da çok lezzetlidir. Bu iş yüzyıllardır imece usulü ile yapılıyor. Pirinç ekme 1 aya yakın sürüyor. Daha sonra 3 ve 6 ay bekliyoruz. Sonrasında ise hasat zamanı geliyor. Biçtikten sonra değirmene götürüp yeme haline getirebiliyoruz" şeklinde konuştu.
