Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından hayata geçirilen "Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi"nin açılış törenine katıldı. Bakan Kacır, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 16'ncı sırada olduğunu belirterek, gıdanın stratejik önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde, yüksek verimli üretim ve kaynakların dengeli kullanımıyla gıda arz güvenliğinin sağlandığını ifade etti.
Bakan Kacır, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının su ürünleri sektörüne çok boyutlu katkı sağladığını vurguladı. Su ürünleri sektörünün, denizcilik mirasını ve coğrafi avantajları üretime, ihracata ve istihdama dönüştürdüğünü belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektöre önemli destekler sağladıklarını dile getiren Kacır, son 22 yılda su ürünleri alanında 362 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini, 25,9 milyar liralık yatırım ve 6 bin 100 kişilik istihdamın önünü açtıklarını söyledi. Kalkınma Ajansları aracılığıyla su ürünlerine yönelik 95 projeye 321 milyon lira destek sağladıklarını, Teknoparklarda faaliyet gösteren 18 girişimin yenilikçi projelerini desteklediklerini ifade etti. Bakan Kacır, bu çalışmalarla Türkiye'nin yıllık 1 milyon tonluk üretimle su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 16'ncı sırada yer aldığını, 2023 yılında su ürünleri ihracatının 2 milyar doları aştığını ve Türk somonunun dünya markası haline geldiğini belirtti.
Sinop'un kalkınmasında KOBİ'lerin kilit rol oynadığını ifade eden Bakan Kacır, son 22 yılda KOSGEB aracılığıyla Sinoplu KOBİ'lere 887 milyon lira destek sağladıklarını açıkladı. Şehrin yer altı ve yer üstü zenginliklerini harekete geçirmek için KUZKA eliyle 157 projeye 521 milyon lira kaynak aktardıklarını, turizm altyapısına yönelik projeleri desteklediklerini anlattı. Ayancık Akgöl, Hamsilos Tabiat Parkı, Erfelek ve Sorkun Şelaleleri gibi doğal alanlarda altyapı ve üstyapı iyileştirmeleri yaptıklarını, 19'uncu yüzyılda inşa edilen Kuşüzümü Konağı'nı restore ederek Türkiye'nin ilk keten müzesi olarak Sinop'a kazandırdıklarını ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında lakerda ve su ürünleri üretim tesisi projesini hayata geçirerek yerel balıkların iç ve dış pazara sunulmasını sağladıklarını kaydetti.
