Ayvalık'ta yöresel otlar geleceğin şeflerinin ellerinde canlandı

Ayvalık'ta yöresel otlar geleceğin şeflerinin ellerinde canlandı

Ayvalık'ta Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yöresel otlardan yapılan geleneksel yemekleri yeniden yorumladıkları bir etkinlik düzenledi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri, ilçenin kendine has otlarından yapılan geleneksel yemekleri yeniden yorumladıkları bir etkinlik düzenledi. Geleceğin şefleri olarak adlandırılan öğrenciler, doğada sıkça bulunan hindiba, istifno, arapsaçı, deniz börülcesi, deniz fasulyesi, susam, turp otu ve kabak çiçeği gibi otları kullanarak, ilk kez bu malzemelerle yemekler yapma fırsatı buldu. Etkinlikte, Ayvalık'ın mübadele döneminde Girit ve Midilli adalarından gelenlerin Anadolu'ya taşıdığı özgün lezzetler sunuldu. Zeytinyağlı yemekler ve mezeler, katılımcıların beğenisini topladı.

Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdülaziz Yük, etkinliğin amacını, öğrencilerin yöresel otları tanıması ve bu otlarla farklı yemekler ve mezeler hazırlayabilmesi olarak açıkladı. Yük, bu çalışmanın aynı zamanda yemek kültürünün ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağladığını vurguladı. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü öğretmenlerinden Murat Çelik ise, etkinliğe gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, öğrencilerin yöresel otlarla hazırladıkları lezzetli büfenin, bölgede yetişen otların modern gastronomiye entegrasyonuna ve farkındalık oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladığını belirtti. Çelik, Ayvalık otlarının sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle birçok ziyaretçi ve yemek tutkunu tarafından tercih edildiğini, bu otların Ayvalık gastronomisine büyük zenginlik kattığını ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olan Ayvalık'ın gastronomi şehri olma yolculuğuna katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Öğrenciler de etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Emre Cambazoğlu, aşçı olma hayalini kurduğunu ve Ayvalık otlarını okul mutfağında ilk kez gördüğünü ifade ederken, Eylül Naz Kırcı da bu otlarla yapılan yemekleri ilk kez tadacağı için heyecanlı olduğunu belirtti. 9-B sınıfı öğrencisi Toprak Sevinç ise, etkinlikte arapsaçlı omlet, kurabiye, fava, iç baklalı salata, semizotu, çilek, nane ve salatalıktan oluşan soğuk meze gibi çeşitli yemekler hazırladıklarını anlattı. Sevinç, Ayvalık otlarını daha önce aşçı olan babasından duyduğunu ve bu otlarla farklı yemekler yapılabileceğini düşündüğünü söyledi. Etkinlik, öğrencilerin hazırladığı lezzetlerin katılımcılar tarafından afiyetle yenilmesiyle sona erdi.

504167-2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.