'İktidar çiftçiyi hor görüyor'
Antalya Konyaaltı'nda çiftçiler, artan girdi maliyetleri, yetersiz devlet destekleri ve sulama sorunları nedeniyle zor günler geçiriyor. 72 yaşındaki narenciye üreticisi Şadi Avcı, iktidarın çiftçiyi görmezden geldiğini ve hor gördüğünü belirterek, "Çiftçi para kazanmış ya da kazanmamış, onların işine gelmiyor. Ankara'nın işine gelmiyor. Burada çiftçi rezil olmuş, ne yaparsa yapsın" dedi. Avcı, uçak ve gemilere uygulanan ÖTV indiriminin çiftçilere de sağlanması gerektiğini vurgulayarak, mazotta ÖTV'nin kaldırılmasını talep etti.
ANKA Haber Ajansı, Antalya'nın Serik ve Aksu ilçelerinden sonra Konyaaltı'ndaki üreticilerin sorunlarını dinledi. Uzun yıllardır narenciye ve nar üretimi yapan Nail Avcı, sulama, enerji ve pazarlamada ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. 80-100 metre derinlikten çıkarılan suyun enerji maliyetini artırdığını belirten Avcı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflere sağladığı destekle maliyetin yarı yarıya azaldığını söyledi. Devlet desteklerinin yetersizliğinden şikayet eden Avcı, 80 dönüm arazisi için verilen desteğin sadece beş çuval gübre veya bir depo mazot parası kadar olduğunu ifade ederek, "Gülünç bir rakam. Hiçbir faydası olmayan bir rakam" dedi.
Hollanda ve İsrail gibi ülkelerde çiftçilere tohumdan teknolojiye kadar destek sağlandığını belirten Avcı, Türkiye'de de benzer desteklerin verilmesi gerektiğini, modern araç ve gereçlere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Gelir yetersizliği nedeniyle traktörlerini yenileyemediklerini belirten Avcı, üreticilerin sorunlarını duyurmak için protestoya hazır olduklarını ifade ederek, "Yozgat'taki protestoya benzer eylemler yapabiliriz, hükümete sorunlarımızı yansıtabiliriz. Biz de hazırız" dedi. Çakırlar Mahallesi muhtarı ve Çakırlar Sulama Kooperatif Başkanı Fatih Erkan da sulama maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteği olmasa sulamanın çok daha pahalıya mal olacağını söyledi. İlaç ve mazot gibi girdilerin pahalılığından şikayet eden Erkan, traktörlerin yenilenmesi için devlet teşviklerinin şart olduğunu vurguladı.
Portakal ve nar üreticisi Mehmet Üzüm, eşiyle birlikte çalışmasına rağmen geçimlerini sağlamakta zorlandıklarını, günlük ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini ancak birikim yapamadıklarını dile getirerek, "Bu saatten sonra hiçbir şey beklemiyorum bunlardan. Bunlar gitsin. Bir kuruş para kazanmıyoruz" dedi. Çiftçi Hülya Üzüm ise, "Emeğimizin karşılığını ne üretimde ne pazarda alabiliyoruz" diyerek çiftçiliğin bitme noktasına geldiğini söyledi. Zümrüt Mahallesi muhtarı Bekir Ertuğrul, satılan tarım arazilerinin bakımsız bırakılması nedeniyle yaban domuzlarının çoğaldığını ve ürünlere zarar verdiğini belirterek, Boğaçay deresinden akan suyun kapalı sistemle çiftçilere ulaştırılmasını istedi. 72 yaşındaki Şadi Avcı, "Enflasyon yüzde 300'ü buldu. Burada çiftçi ne yapacak?" diye sorarak, mazotta ÖTV'nin kaldırılmasını talep etti. Kerim Kapan ise 14 bin lira emekli aylığıyla geçinmeye çalıştıklarını belirterek, çocuklarının yardımı olmadan kurban kesemediklerini söyledi.