Anayasa Mahkemesinden 'Türk ve Dünya Birliği Partisi' kararı

Anayasa Mahkemesinden 'Türk ve Dünya Birliği Partisi' kararı
Anayasa Mahkemesi, Türk ve Dünya Birliği Partisinin hukuki varlığının sona erdiğine ve tüm mallarının Hazineye geçmesine karar verdi.

Türk ve Dünya Birliği Partisinin kendiliğinden dağılma hâlinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitiyle ilgili karar, Anayasa Mahkmesinden çıktı.

Resmi Gazete'de yer alan ilanda, konuyla ilgili karar şöyle yer aldı:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Türk ve Dünya Birliği Partisinin ilk büyük kongresini süresinde yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı gerekçesiyle kendiliğinden dağılma hâlinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi talebini içeren 1/3/2022 tarihli ve 51047475/2022-342 sayılı yazısının ilgili kısmı şöyledir:

"Davalı partiye 10.01.2022 tarih ve 2022/14 sayılı yazımızla siyasi partilerin ilk büyük kongrelerini tüzelkişilik kazanmalarından itibaren iki yıl içerisinde yapmalarının zorunlu olduğu belirtilerek ilk büyük kongrelerinin yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise sonucunun sicil dosyasına konulmak üzere gönderilmesi istenmiş, davalı partinin adresine yapılan tebligat muhatabın tanınmadığı şerhi ile iade edilmiş. Başsavcılık tarafından yapılan araştırma sonucu partinin genel merkez adresini boşalttığı ve başka bir adresinin de bulunmadığı anlaşılmıştır.

986.jpg

2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 14. maddesinin 7. fıkrasının son cümlesi ve 121. maddesi ile Dernekler Yasası'nın 36. maddesi yollamasıyla Türk Medeni Yasası'nın 87. maddesinin 2. bendi uyarınca ilk büyük kongresini süresinde yapmaması ve zorunlu organlarını oluşturmaması nedeni ile kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi iddia ve talep olunur."

PARTİNİN SAVUNMASI

Anayasa Mahkemesinin 9/5/2022 tarihli ve 33787353-115.02-(E.2022/1 D.İş)-385 sayılı savunma isteyen yazısının tebligatı, bildirilen Parti adresinde özel bir işletme bulunması nedeniyle 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 35. ve 25/1/2012 tarihli ve 28184 sayılı Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 57. maddeleri gereğince Partinin Genel Merkez adresinin kapısına 23/5/2022 tarihinde asılmış ve tebliğ evrakı mahalle muhtarına bırakılmıştır. Parti, süresi içinde savunma vermemiştir.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Bu gelişmeler ışığında Anayasa Mahkemesi, partinin hukuki varlığının sona erdiğine, partinin tüm mallarının Hazineye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.