Adıyaman’da zorlu yolculuk. 300 yıllık gelenek

Adıyaman’da zorlu yolculuk. 300 yıllık gelenek

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde yıllardır süren bir gelenek yaşatılıyor: Tulum peyniri ve çökelek, lezzetini korumak için dağdaki mağaralarında saklanıyor.

Soğuk ortamda saklanması gereken peynirler, özellikle buzdolabının olmadığı yıllardan beri köylüler tarafından mağaralarda muhafaza etme işi geleneksel yöntemlerle Adıyaman'ın Gerger ilçesi Yeşilyurt köyünde halen devam ettiriliyor. Keçi derisine bastırılan çökelek ve tulum peynirleri, zorlu bir yolculukla Abacığ yaylasındaki mağaralara taşınıyor. Peynirler yaklaşık 3 ay boyunca serin mağaralarda saklanıyor ve havalar soğuduğunda tüketim için çıkarılıyor.aw287426-01.jpg300 yıllık geleneği gelecek nesillere de bırakmak istediklerini belirten Yeşilyurt Köyü sakinlerinden 72 yaşındaki Mehmet Ay, “Bu mağarayı, dedemden babama, babamdan da bana, sürekli burayı kullanıyoruz. Bu mağaraya yaklaşık 100 aile peynir ve çökeleklerini getirip koyuyor. Çökelekleri önce keçi derisine basıyorlar. Sonra da bu mağaraya getirip koyuyorlar. Burada 3 ay kalıyor. Kimse kimsenin erzaklarına karışmıyor. Bu da güzel bir gelenektir. İnşallah bu geleneği gelecek nesillere de bırakmak istiyoruz. Burası Allah'ın kendi kullarına bahşettiği doğal bir klimadır. Buraya getirdiğimiz çökelekler buradaki havadan da kıvamını alıyor. 3 ay sonra da kışın çıkarıp evimize götürüyoruz. Kendi ihtiyacımız kadarını alıp yiyoruz. Fazlasını da satıp ekonomimize, evimize katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

aw287426-05.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.